Reisschema
 Dag 1: Vertrek Almere
 Dag 2: Bayern Park
 Dag 3: Spaanse Rijschool
 Dag 4: Wiener Prater
 Dag 5: Tiergarten Schönbrunn
 Dag 6: Familienpark Neusiedlersee
 Dag 7: Vidampark
 Dag 8: Hortobagy
 Dag 9: Miskolc-Tapolca
 Dag 10: Eger / Zagreb
 Dag 11: Bohinj
 Dag 12: Bohinj
 Dag 13: Bohinj
 Dag 14: Bohinj
 Dag 15: Bohinj
 Dag 16: Bohinj
 Dag 17: Erlebnispark Strasswalchen
 Dag 18: Skyline Park
 
Dag 5: Tiergarten Schönbrunn
 We're in Oostenrijk!
Vandaag staat er een bezoek aan Tiergarten Schönbrunn op het programma. Dit is de oudste dierentuin ter wereld. Keizer Frans I liet hem in 1752 oprichten. Op het terrein waar de dierentuin ook bij hoort zijn tal van dingen te doen. De Schönbrunn is de keizerlijke zomerresidentie.


Zo staat er dit Palmenhuis zoals de naam al doet vermoeden vind je hier een keur aan allerlei palmbomen. Het leuke aan deze *attractie* is dat je hier een vlindertuin treft met vrij vliegende vlinders. Wij sloegen hem over omdat het buiten +30 graden was en daarbinnen het helemaal niet te harden was. De tuin heeft dan wel 3 warmte zones maar het vermoeden was dat zelfs de *koude* kas snik heet zou zijn. Andere keer dan maar weer.


We kopen onze tickets met korting dmv de Wenen kaart en lopen direct op de panda's af, binnen nu en 15min krijgen deze te eten maar er is weinig actie bij deze dieren. We zien alleen deze zitten en hij zit al te eten. Geen idee of ze echt meer bewegen als er gevoerd gaat worden maar goed we wachten het niet af en gaan een stukje verder.


We hoppen van schaduw naar schaduw het is zo heet dat het je af en toe de adem beneemt, we zien ondertussen nijlpaarden, Walabi's, Leeuwen, Koala's, en belanden daarna bij de Luipaarden. Ook hier is het een en al rust. Af en toe tilt er een zijn/haar kop op maar verder doen ze hun naam eer aan. En terecht.


We komen hierna terecht bij de pinguins en treffen deze exemplaren aan. Er zijn in deze dierentuin een heleboel soort pinguins vertegenwoordigd en dat is altijd wel een leuk gezicht, zo hebben ze hier koningspinguins, de rotspinguin (jeweetwel die van Surf's up), en de veel kleinere Humboldtpinguin zoals deze op de foto.


We bezoeken ook het ijsberen verblijf waar we deze ijsbeer zien pacen over zijn rotsje. We staan hier een tijdje en al die tijd loopt dit dier exact het zelfde rondje keer op keer. Eigenlijk heel zielig om te zien het doet me direct denken aan de skunk die we zelf hebben gehad en welke wildvang was. Je ziet dit gedrag vaak bij dieren die dus niet gewend zijn om gekooid te worden.


Snel verder dan maar. We lopen langs een enorme kas waar op staat regenwoudhuis, we twijfelen even om dezelfde reden als bij het palmenhuis het is daar binnen natuurlijk snoeiheet maar we wagen het erop...we zien allerlei slangen, visjes en zelfs een moerasspringer maar het leukste komt nog ik zie in mijn oogjoek een raam waar achter ik een aantal dierverzorgers iets van de afwas zie doen. Niet zo bijzonder maar ik zie een soort van waslijn door die ruimte hangen en daar beweegt iets heel druk aan. Dus mijn aandacht is getrokken. Als ik dichterbij kom kan ik maar niet goed ontdekken wat ik nou zie. Het lijkt een zak die aan die waslijn hangt met een vogel erin???? Hangt daar nou een vogel te drogen denk ik??? Ik kom er niet uit....tot de *zak* zich ontvouwt en het een vleermuis blijkt te zijn.....echt te bizar woorden. Ik heb het geprobeerd te filmen zo maf was dit. Die dieren kunnen dus blijkbaar vrij door de kas bewegen en dus ook in personeelsruimten komen waar ze gezellig een beetje *rondhangen*. De foto's die ik maakte zijn te slecht maar het filmpje zal ik proberen ergens te hosten want die is gewoon gaaf. Op deze foto hierboven staan dus zijn vriendjes die wel gewoon in de kas hingen.


We vervolgen onze weg en ik zie wat van die plastic flappen die een deur moeten voorstellen en ik ben benieuwd wat daar achter zit. Het is direct duidelijk dat die flappen iets moeten tegenhouden want deze *deur* is dubbel uitgevoerd als een soort sluis, ik zie al snel dat het er donker is en dat er een hoop gekrieoel daar binnen is en al direct scheert er iets rakelings over me heen en voel ik heel veel luchtverplaatsing en het lijkt erop dat Midas dit niet leuk gaat vinden en dat roep ik ook naar hem. Te laat zal blijken want Midas wordt door iets geraakt en wil snel weg uit deze ruimte maar is niet snel genoeg weer door die flapdeur. En er ontsnapt dus iets tegelijk met hem de ruimte uit. Ik heb nog steeds geen idee wat er nou zo keihard hier in deze ruimte rondvliegt dus ik waag er een flitsfoto aan. Het zijn dus ook vleermuizen maar kleintjes. Blijkbaar worden ze gelokt door het licht want als ik er weer uit wil lopen en ik die deuren opendoe wordt ik door al die beesten gevolgt. Ben benieuwd of ze die ontsnapte ooit weer terug krijgen in die grot maar ach het zal wel kunnen anders vliegen ze niet hier met alleen wat plastic flapjes die ze moeten tegen houden...


Hierna zijn de otters aan de beurt en dat is een vrij klein ras die de hele tijd terug kletsen als je ze roept. Echt ontzettend lief en ze halen allerlei kapriolen uit in het water. Je zou er zelf zin van krijgen om te gaan zwemmen. Dit zijn dus ook marterachtigen en het gedrag herkennen we zo goed van de fretjes en stinkdieren. Nieuwsgierig, speels en superlief om te zien.


Inmiddels hebben we er al behoorlijk wat tijd opzitten en evenzoveel dieren gezien en we besluiten na een ijsje en alvorens het park weer te verlaten toch nog even het bos door te lopen waar oa de olifanten en ook wolven te zien zijn. Om de wolven te zien hebben ze hier een jachthut gebouwd en daar willen we wel even kijken. Helaas geen wolven te zien dus lopen we een stuk door op het bospad. Daar lezen we dat de wilven even tijdelijk niet hier gehuisvest zijn dus helaas.


Terug gelopen komen we nog even over het centrale plein van het park en zien hier dit prachtige barokke eethuisje, dit was vroeger een ontbijthuisje. Eigenlijk is het hele park hieromheen gesitueerd.


Vlak voor we het park verlaten komen we nog deze flamingo's tegen, twee stuks die het alg uit de sloot aan het schrapen zijn, ze stampen met hun poten en daarna slurpen ze het losgestampte alg op jammie! Wel lief dat ze dan hun kop omhoog gooien en dan lijkt het af en toe net als dat tegelijk gaat alsof ze een hartje vormen met hun hals. Helaas lukte dat niet om op foto vast te leggen...


We gaan omdat het zo snoeiheet is even terug naar ons hotel om even bij te komen, te douchen en reizen daarna weer naar de Prater. Daar willen we gaan eten bij het Schweizerhaus, een restaurant welke bekend is om zijn gegrilde varkenspoten. Echt bizar hoe dat geserveerd wordt. We vinden na lang zoeken een tafeltje aan de buitenzijde van het tentje en al snel betrekt het weer. We trekken een parasol bij maar het regent er doorheen arggg. Toch de volgende keer maar reserveren want het is echt stervensdruk hier, ik denk het populairste restaurant alhier. Het zet gelukkig niet door en we kunnen onze maaltijd toch nog lekker buiten op het terras nemen. Inmiddels is het donker geworden en gaan alle lichtjes aan en dat geeft opeens een hele andere sfeer aan dit maffe park.


En zo lopen we nog een keer een ronde door het park om wat sfeerfoto's te maken. De Wild Mouse was dan geen hele fijne rit, in het donker ziet het er wel erg vrolijk uit. Omdat het gisteren overdag zo rustig was en alle attracties die we wilden doen al hadden bezocht houden we het vanavond voornamelijk bij het maken van foto's en van de gezelligheid genoeten. Het is ook deze avond nergens druk, behalve bij het Schweizerhaus dan.


Werkelijk alles is verlicht. Van botsauto's (waar er overigens een stuk of vier van zijn) tot spookhuizen, space shot en slingshotmasten.


Magic Dreamland is zo te zien een funhouse. Niet echt mijn type attractie maar ook deze ziet er fraai uit zo.


Ook van de spookhuizen zijn trouwens een hoop verschillende te vinden hier. Onder andere deze Jack the Ripper, een loopspookhuis. Ik hou niet van loopspookhuizen en hoewel deze er fantastisch uitziet sla ik toch maar even over. Wel pakken we de grootste, langste en hoogste ghost train even mee. Althans, dat staat op de attractie te lezen. Van binnen is het in ieder geval niet veel bijzonders, maar het was ook een relatief goedkoop ritje.


Boomerang is ook 's avonds niet de meest populaire achtbaan. Voor 5 euro per ritje ook wel meteen een van de duurste ritten om in Prater te doen. Toch hebben we overdag een aantal volle treinen langs zien komen. Er wordt vaak gewacht totdat er voldoende liefhebbers hebben plaatsgenomen.


Megablitz in het donker.


Naast het originele Prater reuzenrad staat ook dit minstens zo hoge Blumenrad aan de andere kant van het park opgesteld. Voor de foto's overdag is dit natuurlijk een zeer geschikte attractie.


Iets wat je niet erg vaak ziet is deze Tagada. De schijf met rondom een bank om op te zitten draait snel rond onder een hoek van een graad of 25. Er zijn geen gordels of beugels waaraan de inzittenden vastzitten. Dan begint de bank te stuiteren en buitelt iedereen op en neer. De frequentie van het draaien en stuiteren wordt gevarieerd. Zo te zien nog best lastig om te kunnen blijven zitten. Sommigen hier hebben deze attractie kennelijk vaker gedaan want er wordt even gedemonstreerd hoe je dit ook staande kunt doen zonder onderuit te gaan.


Als allerlaatste attractie gaan we het oude reuzenrad doen, dit is toch wel het kendste rad ter wereld denk ik maar het ook het meest unieke. Er hangen gewoon een paar bouwketen aan het rad. In sommige kan je dus dineren lijkt het want er staan daan stoelen en een gedekte tafel met alles er op en eraan. Wat trouwens ook zeer apart is is dat er alleen wagons met even nummers aan het rad hangen de rest staat beneden in een soort toonzaal ruimte waar ze in de wagons voorstellingen hebben gemaakt over het rad door de loop der tijd. Zo zie je bv een situatie waarin er oorlog is en het rad in brand staat. Heel mooi gemaakt allemaal.


Vanuit het rad heb je prachtig overzicht over heel Prater park en daarbuiten.
Als afsluiter van een leuke dag besluiten we nog even op een terras te gaan zitten, het is een rare tijd maar ik wil een bak koffie en dat is ook geen probleem hier in Wenen dus ik bestel een Wiener Melange en neem er nog een Appelstrudel bij !