Reisschema
 Dag 1: Vertrek Almere
 Dag 2: Bayern Park
 Dag 3: Spaanse Rijschool
 Dag 4: Wiener Prater
 Dag 5: Tiergarten Schönbrunn
 Dag 6: Familienpark Neusiedlersee
 Dag 7: Vidampark
 Dag 8: Hortobagy
 Dag 9: Miskolc-Tapolca
 Dag 10: Eger / Zagreb
 Dag 11: Bohinj
 Dag 12: Bohinj
 Dag 13: Bohinj
 Dag 14: Bohinj
 Dag 15: Bohinj
 Dag 16: Bohinj
 Dag 17: Erlebnispark Strasswalchen
 Dag 18: Skyline Park
 
Dag 3: Spaanse Rijschool
 We're in Oostenrijk!
Vandaag gaan we doen waar ik hier eigenlijk voor ben. Ik wil al jaren de Spanische Hofreitschule bezoeken waar de wereld beroemde Lipizzaner paarden huisvesten.

Voor dat we er zijn moeten we eerst nog even uitzoeken hoe we daar gaan komen. Toen we dit hotel boekten hadden we al zoiets van waar laten we de auto zo midden in Wenen. Maar ze hebben gelukkig een parkeergarage dus besloten we de auto daar neer te zetten en hem vooral daar te laten. We zijn dus de komende 3 dagen aangewezen op het openbaar vervoer. Door wat speurwerk op internet komen we erachter dat er zoiets bestaat als de Wienkarte waarmee je binnen Wenen 3 dagen onbeperkt van het OV gebruik kan maken. Deze kaart kost p.p. maar 18 euro, wat natuurlijk super goedkoop is. Met deze kaart krijg je ook op allerlei plekken korting o.a. op een aantal attracties in Wiener Prater welke morgen op het programma staat.We reizen eerst met de tram die voor het hotel stopt naar een groot station waar de metro's rijden daar aangekomen zien we als eerst dit mooie bouwwerk, het blijkt de Votivkirche te zijn. Deze kerk stamt uit 1876 en is een neogotisch bouwwerk. Hij werd gebouwd door Heinrich von Ferstel als dank om dat de keizer Frans Jozef werd gered van een aanslag. Wat grappig is dat er veel renovatiewerkzaamheden in de stad zijn aan alle oudheden maar dat ze dan overal fotodoek plaatsen zodat je toch kan zien hoe het geheel er uit ziet. Wel slim eigenlijk en het geeft best een apart beeld...Beter dan al die groene doeken waar gebouwen vaak mee worden ingepakt.


Hierna lopen we het laatste stuk richting de Spaanse Rijschool, de OV planner gaf aan dat we nog een bus moesten nemen maar als we het uitrekenen dan kunnen we lopend er net zo snel zijn dus lopen we het kleine stukje zelf. Veel leuker want we komen recht op de hoofdingang uit van de rijsschool welke een prachtig gebouw blijkt te zijn.


De gevel is rijkelijk versierd en aan beide zijden zie je deze prachtige fonteinen, trouwens de route naar de rijschool kan je bijna niet missen omdat er talloze paardenrijtuigen met toeristen deze kant op gaan.


We moeten voor onze gereserveerde tickets om de hoek zijn dus lopen we onder een poortje door en komen dit bordje tegen! We zitten goed hoor!


We hebben een combiticket voor de Morgenarbeit mit Musik en een rondleiding deze middag. Die ochtend training is alleen voor de paarden die je nog niet in de show zal zien. Ze worden namelijk 7 jaar getraind voor ze zo ver zijn. De andere paarden zijn nu op zomervakantie en daarom zijn er geen voorstellingen helaas. De plek waar de traning gegeven wordt is in de winterrijsschool. Op deze foto zie je dus een zwart paard, zo worden ze allemaal geboren en in de loop der jaren verkleuren ze naar grijs/wit. De overlevering wil dat als er maar 1 zwart paard in de rijschool te vinden is dat de rijschool zal voortbestaan. Het toeval wilde echter dat er op dit moment zelfs twee te vinden zijn!


Het plein achter de rijschool waar inmiddels al aardig wat toeristen zijn toegestroomd. Er speelt een kapel en de zon doet ook aardig zijn best. We horen echt vanalles van Russisch tot Nederlands...


Als we een stukje doorlopen zien we dit prachtige gebouw, het blijkt de Nationalbibliothek te zijn. Een keizerlijk boekenkasteel geheel barok.


Weer een stukje verder belanden we in een stadspark wat blijkt de Volksgarten te zijn. Het bastion van de *Burg* dat door Napoleon verwoest was, was gedeeltelijk de keizerlijke tuin. Het andere deel werd aan de Weense burgers gegeven en er staan monumenten van Keizerin Elisabeth (Sisi) en Keizer Franz Grillparzer in dit op een na oudste park van de stad. Het werd in 1823 aangelegd. Hier besluiten we onze lunch te eten en de tijd te doden tot onze rondleiding start. Ik ken vervelendere manier op de tijd door te brengen. Alles ademt hier nostalgie en rust uit, een bijzonder plekje.


Achter het stadspark ligt het prachtige Parlament. Het dateert van 1873-1883 en is gebouwd door een Deense architect Theophill Hansen. Deze was gefasineerd door de Griekse oudheid en dat zie je o.a. aan de Pallas-Athene fontein. Hier zetelt trouwens de Nationalrat en de Bundesrat. Er zijn ook rondleidingen mogelijk behalve op vergaderdagen.


Inmiddels is het tijd voor de rondleiding van 14.00 geworden in de Spanische Hofreirschule. Helaas mogen we geen foto of filmopnamen maken maar als we belanden in de keizelijke loge moet ik deze foto dan toch maken. We komen in de stallen zowel de binnen als de buitenverblijven, de zadelkamer, en dus de winterrijschool. We kunnen alles vragen wat we willen helaas krijg je niet op alles een antwoord en er blijft toch een zweem van geheimzinnigheid hier hangen.

Het is een roeping denk ik om hier te willen werken als ruiter. Je kan hier zonder al te veel rijervaring solliciteren en de ruiters komen al in dienst direct als ze van school af komen met 16 jaar. Eerst zijn ze dan staljongen en langzaam worden ze opgeleid tot ruiter en kiezen ze een paard of 5 waarvoor zij moeten zorgen. De ruiters zijn dag en nacht met hun paard bezig en bv een vrije dag is bijna onmogelijk omdat er niemand anders op jouw uitgekozen paard mag rijden. Dit om het samenspel tussen dier en mens te vergroten. Ze proberen de ruiters hier ook te houden tot hun pensioen wat dus een zeer lange en eenzame carriere betekent. Het romantische beeld van de hele dag paardrijden is al snel weg en veel mensen stoppen al snel. Zo is het ook sinds 2008 mogelijk voor vrouwen te solliciteren. Wat tot nu toe maar 2 vrouwen gelukt is om aangenomen te worden. Daarvan is er alweer 1 gestopt.

Wat ook best apart is, is dat er alleen hengsten gebruikt worden en alles doen ze apart. Zelfs als ze dus op vakantie zijn op het platteland dan worden ze omstebeurt in de wei gelaten om knokpartijen te voorkomen. Hier in Wenen staan ze ook uitsluitend alleen op stal en als ze gelongeerd worden gaat dat ook volledig in afzondering. Alleen dus tijdens de shows en traning zijn er meerdere dieren tegelijk aanwezig. Leuk detail voor 1 show gebruiken ze 42 ruiters en paarden. En dat is zo'n beetje hun volledige bestand aan ruiters. Er zijn in totaal 72 paarden in Wenen.


Na deze voor mij lang gewenste ervaring gaan we de stad nog even in en gaan op zoek naar De Kärntnerstrasse. Het is zaterdag en er is overal flink wat winkelend plubliek.


Al lopende komen we dit gebouw tegen welke het Haas-Haus is dit gebouw zorgde voor heel wat discussies hier vanwege de architecteur en zo bekijkennde kan ik het me voorstellen.


Hier waren we naar op zoek naar Lobmeyer, dit is de laatste overgebleven orginele winkelgevel van deze prachtige straat. Even een klein stukje terug in de tijd ik vind het erg mooi. Helaas valt de inhoud van de winkel nog al tegen. Glasblaaskunst vind in altijd prachtig en had graag iets gekocht maar het is totaal mijn smaak niet.


We reizen met de metro terug naar het hotel en komen in de ondergrondse deze indrukwekkende spiegels tegen...hier sta je nooit bij stil maar reken het maar eens uit in jaren....


Nou en deze reken ik liever niet uit !!! Zelfs om de hoek ging hij verder !! Leuk detail iemand had een positie doorgehaald en verbeterd LOL.


Nou en deze spreekt voor zich...hier staan er alvast twee !